Julros i blom!

Julrosen har bott i rabatten några år och blommat med enstaka blommor på vintrarna. Ofta har löv och annat skräp dolt blommorna, som gärna har haft ansiktet nedåt. Lite trist, har jag tyckt. Dessutom så försvann hela plantan för ett år sedan men dök upp igen i somras.
I höstas fick de två plantorna nya hem i krukor istället och den ena blommar för fullt i vinterkylan (hmmm, + 5 grader), den andra har ett par knoppar som gömmer sig i bladrosetten. Jag gjorde fint till dem och klädde krukan med mossa så att det ser lite julmysigt ut.
Just denna blomman på bilden, fick jag av min förra chef (som har trädgården full) i utbyte mot jättevallmofrön, bra byte för mig och förhoppningsvis för henne också, jättevallmo är vackert och mina blommar med både enkla och dubbla blommor i lila och rött, lite blandade sorter.

Grönkålssoppa!

Idag ville jag prova på att göra egen grönkålssoppa.
Hittade ett recept som verkade gott, och det är ingen svår och komplicerad maträtt att göra. På nätet finns hur många recept som helst. Jag tog ett av dem med mest stjärnor…
Skölj, riv av grönkålsbladen (detta var det jobbigaste momentet, puh), hacka. Stek lök i smör och blanda ner bladhacket. Kom ihåg att använda en STOR kastrull, bladen tar mycket plats i början, sedan steker man allt en stund, det krymper och krymper, som kål brukar göra. I med vatten, buljong, salt och peppar, jag lät det puttra runt en halvtimme, sedan hällde jag på vispgrädde, lät det koka upp och sedan mixade jag soppan ganska slät. Vi åt det med kokt potatis, kokt ägg och stekt prinskorv.
Inte så dumt, faktiskt.
Känns riktigt skönt att laga mat från grunden, ja, korvarna hade jag inte själv stoppat och inte heller värpt äggen, men annars :).
Jag tycker om att laga mat, och ju mer hemmalagat och färre halvfabrikat, desto nyttigare känns maten, så klart. Jag har med åren blivit mer och mer ifrågasättande angående alla tillsatser som proppas i maten.
Imorgon ska vi äta rester. Maken lagade Biff Stroganoff med potatismos häromdagen. Ljuvligt gott! Finns mos och sås kvar, så jag bryner karre’kotletter, låter dem gosa i ugnen i vattenbad (kotletterna läggs lite omlott i en form med vatten, lökklyftor, salt, kryddpepparkorn, lagerblad) en och en halv timme, tills de blir alldeles möra och fina, så slipper vi kasta underbart goda matrester.

Snart är det nyårshelg och jag vill bli av med min envisa influensa. Jag har själva förkylningen kvar nu, hostan, halsontet och febern är borta, thank god, så det blev inget jobb denna veckan heller. Vill inte att mina söta pensionärer blir sjuka. Nu blir det mys i tv-soffan med en film, tror jag….

Orkide’.

Jag har en massa orkidéer, men de blommar alltför sällan. Jag pysslar om dem, plågar dem, glömmer dem, torkar dem, vattnar dem, ja, allt man kan tänkas göra med en växt…nästan. Men med några års mellanrum sticker det upp en blomstjälk ur krukan, och då tänker jag att det varit värt varje år av väntan. Jag har gott om tålamod och gillar att titta på när luftrötterna växer, de är intressanta, de där rötterna.

Ler-ballongexperiment.


Som jag berättade innan, så blåste jag upp ballonger, smetade på lera, och hängde dem på tork. Jag hade redan glaserat dem i fantasin.
Hmm, det blev mest skit. Eftersom leran krymper men inte ballongen, så spricker leran…så klart. Jag hade väl tänkt att leran skulle torka fortare än den gjorde, då hade jag kunna smälla ballongen innan lera började sin krympning. Nu blev det ju inte så och därför sprack varenda boll, både här och där, men jag fick nya idéer till hur jag ska göra istället. OCH det måste vara tjockare gods, också, annars faller det ihop i ugnen, tror jag. Men det spar jag till ett senare tillfälle när jag har mer tid. Det roliga med lera är att man behöver aldrig kasta något, så länge det inte är skröjbränt går det att återanvända. Smula ner leran i en hink/burk, låt torka ordentligt, häll i vatten, blanda, låt stå ett par veckor och gotta sig, häll bort överflödigt vatten, lägg upp på gipsskiva eller träskiva, vänd med jämna mellanrum, så torkar det snart till sig till lagom fuktighet och du har ny lera att arbeta med.
Virve Brynhagens foto.

Konst i olika former!

Var på bihåleröntgen på Trelleborgs Lasarett tidigt imorse. Då såg jag att sjukhusets yuccapalm ser lite annorlunda ut än vanligt. Den har en tjock stam med flera yuccatoppar som växer upp ur den. Så fin den är!
Vid entren sitter denna söta flicka i sin ensamhet, en lite sorgsen skulptur, men ack så vacker! Väl hemma slog den kreativa sidan till och jag gjorde lite skålar av lergegga, har en femlitershink full med blötlagd lera som ska torkas upp till lagom konsistens. Jag smackade på våt lera med pensel på ballonger, nu står de och torkar och ska fyllas på lite till, så de blir lite tjockare och naturligtvis hållbarare. Det kan bli bra eller bara pannkaka av alltihop. Tanken är kanske att ha någon fin färg på insidan och utsidan får jag fundera på….

”Italiensk” pizza!

img_0640fullsizeoutput_209cfullsizeoutput_209eimg_0643img_0647

 

Igår blev det äntligen av. Jag skulle baka italiensk pizza. Degen sattes i torsdags (superlätt) och fick kalljäsa till igår eftermiddag. Fyra bullar, som efter alla konstens regler, trycktes ut till pizzabottnar. Jag läste att man ska börja med att lära sig att laga den enklaste formen av pizza, Margherita, med tomat och mozzarella. Det ska jag väl klara av, tänkte jag. Dock hade jag lite fint kött och färska champinjoner som jag ville ha på också.

Mozzarellaskivorna vattnades ur, konserverade plommontomaterna silades på saft och mosades med salt och olivolja, svampen skivades.

Det var mycket enklare än jag hade trott, det gick fort, pizzorna tog ca tio minuter i ugnen på en pizzasten. Stenen köpte vi på Kitch’n, den kostade 199 kr just nu.

Receptet hittade jag på nätet, Jonas Cramby heter pizzabagaren. Mina pizzor blev lika fina som på Jonas’ bilder. Och receptet var lättförståeligt. Vem som helst klarar detta. Sen finns det förstås pizzadegar som man gör samma dag och bakar ut och det blir säkert lika gott. Men jag gillar den kalljästa sorten, bubblorna i degen blir så fina, man kan baka två pizzor två dagar på rad, degen är ju klar i kylen, bra ifall man gillar att äta pizza flera gånger i veckan.

2016-12-18: Något man måste tänka på är att när pizzastenen är diskad, så kan det vara en god ide’ att låta den torka i ugnsvärme någon timme. Jag gjorde misstaget att diska och torka stenen, stoppa den i originalkartongen. En vecka senare var kartongen fuktig och möglig, usch! Stenen är något porös och suger upp vatten i alla små håligheter. Nu är jag en erfarenhet rikare och tycker att det kan vara bra att dela med sig av detta. Alla behöver ju inte göra samma misstag, hahaa!